Nem megfelelő karbantartás az életedbe is kerülhet!

Az iskolapadban ülve rettentő sokszor újra és újra kitaláltam magam, mihez fogok kezdeni az életben, vagy éppen mi lenne a legjobb elfoglaltság hobbi szinten. Megannyi sportot kipróbáltam, foci, kézilabda, vívás, birkózás, de valahogy sehogy sem találtam meg azt, ami igazán pumpálja bennem az adrenalint. Aztán, volt egy előadás motor és autóbalesetekről, hogy mennyire oda kell figyelni a közúton, mert lehet, hogy mi jól vezetünk, de mások nem biztos, majd motorsport baleseteket mutattak. Lehet, az én gyermeki fantáziám van vagy volt elborulva, de valamit megmozgatott bennem akkor az a látvány és addig-addig fűztem szüleimet még kaptam egy robogót tőlük.

Elmondhatatlan örömöt nyújtott, megtanultam a motorozás és a motor alapjait. Nem sajnáltam a kis jószágot vittem mindenfelé amerre csak lehetett, ha kellett boltba mentem vele, vagy a barátaimmal az erdőbe szapultuk szerencsétlen gépet. Másfél évet egész szépen kibírt ilyen igénybe vétellel, de nem tett jót neki az a sok erdős használat. Szerencsére édesapám látta, hogy mennyire megszállotta lettem a kétkerekű motorral hajtott eszközöknek, ezért kaptam tőle egy cross motort. Leírhatatlan volt a boldogság és azonnal mentem terepre vele. Jó sokáig volt hű társam ez a motor, mert bütykölgettem rendesen. Végre használhattam váltóolajt is, mert ugye az nem kellet a robogónál.

valtóolajImádom takarítani, bütykölgetni még mai napig ezeket, mert szerintem, ha az ember foglalkozik lelkiismeretesen bármivel, akkor az megfogja hálálni, legyen élőlényről vagy gépről szól. Az új motorom után minden elszántságommal azon voltam, hogy profi versenyzővé tegyen magam. Minden nap kijártam hajtottam a jószágot, versenyekre neveztem, egész jól szerepeltem ezeken. Ha az időjárás szabotált a garázsban szedtem szét és raktam össze a járgányt, takarítottam és karbantartottam, hogy sose érjen meglepetés a versenypályán. Számtalan balesetet láttam emberi mulasztásból adódóan és mondanom se kell, hogy ez az, ami a legundorítóbb hiba. Szerencsére jól alakult a karrierem, a versenyeken többnyire dobogós helyen szerepeltem és így a szponzorok is hamar felkerestek. Szerencsére egy barátom sport menedzsmentet tanult, így kezébe vette a sorsom, hamar. Meg tudtam szerezni a számomra legkedvesebb kenőanyag gyártót, akiknek a váltóolajukért a csillagokat is lehozom, ha kell.

Nemrég kezdtem el járni az iskolákat és hasonlóképpen felhívni a figyelmet a diákok körében a helyes, szabályos közlekedésre és a baleset megelőzésre. Többnyire szeretik a fiatalok az előadásaimat, mert elég interaktívvá teszem. Ha van re mód, viszem, az egyik motoromat ott egy kicsit szétszedjük, meg mutatom, melyik kenőanyagot hol kell használni. Az időbe is belefér és hely is van hozzá, a legaktívabbakat a végén meg motoroztatom. Ennek mindig hatalmas sikere szokott lenni. Persze reklámoznom is kell sokat, ezért vannak szponzoraim így mindig hazaküldetek egy kis brosúrát, ami tartalmazza, hogy mi ennek az előadás sorozatnak a lényege és honnan lehet, a legjobb minőségű alapanyagokat mondjuk, váltóolajt rendelni.

Remélem én is valakire tudok lenni majd akkora hatással, mint amilyennel rám volt az iskolában annak idején, nem csak azért, hogy a motorsportokra buzdítsam a fiatalokat, hanem, hogy a felelős gondolkodást és a járműveik karbantartását ne vegyék félvállról!