Környezettudatos motoros napelemen töri a fejét

A motorozásnál természetesen legfontosabb a sebesség a számomra, de a magánéletben ennél sokkal tudatosabb vagyok.  Van két kislányom, szeretnék nekik jó példát mutatni azzal, hogy teljesen környezettudatos szemléletben éljük a hétköznapjainkat.

Például mostanság igencsak terítéken van nálunk a szelektív hulladékgyűjtés. Az iskolai papírgyűjtés kapcsán merült fel a téma, és azóta otthon is nagyon szigorú szabályok mentén gyűjtjük a hulladékot. Külön a műanyag, külön a papír, a fém, ami pedig olyan, az megy a komposztálóba. Természetesen egy gyereknél nagyon nem tudunk tovább menni a kérdésben, mint a hulladék gondos kezelése. Majd ha kamaszok lesznek, megbeszéljük, hogy ne használjanak gázos dezodorokat, meg hajspray-ket.

Szóba kerültek mostanában köztem és a feleségem között a napelemes rendszerek, árak szempontjából nem az ide vele azonnal kategória, de arra jutottunk, hogy a lányok szempontjából lehet, hogy kifejezetten jó befektetés lenne. Hiszen az, hogy alternatív, környezet tudatos módon termeljük az áramot, a csúcsa annak a szellemnek, amit sugallni szeretnénk feléjük.

Amikor az embernek gyerekei lesznek, teljesen megváltozik a nézőpontja, még azokban a dolgokban is, amikhez régen annyira nagyon görcsösen ragaszkodott.

A minimum, amit elvártam magamtól, hogy mindig legyen egy legalább 3 literes, benzinmotoros autóm, ami úgy repül, mint a sóhaj, erre a múltkor azon kaptam magam, hogy a Toyota Priusokat nézegetem, de nem is a sima, hagyományos fajtát, hanem már azokat a modelleket, amiknek a teteje elejétől a végéig napelem.

Sosem gondoltam volna, hogy eljutunk erre a szintre, és mégis megesett, de nem bánom igazából, hiszen ha a lányaimra nézek, tudom, hogy muszáj jobb hellyé tennünk a bolygónkat és biztosítanunk a fennmaradását a számukra és az ő gyermekeik számára.

És ahogyan az óceánok is rengeteg csepp vízből állnak össze, úgy mi emberek is egyesével alkotjuk az egészet, így fontos mindenki egyéni felelőssége a környezettudatosságban.