Elektromos padlófűtéssel segítettünk

Néha elég egyetlen rossz mozdulat és megvan a baj. Nem volt ez másképpen a régi motoros kollégán, Gyula esetében sem. Nála óvatosabb motorost nem ismerek – de a sors különös összjátéka folytán a gépe jó ideig a garázsban fog pihenni. Persze tudom, hogy ő egy olyan hős, aki sosem adja fel.

Gyulát még az ausztriai munkavállalásom idején ismertem meg. Ő akkor már több éve dolgozott azon a településen, ahová én is kerültem, egy városszéli gyárban volt CNC esztergályos. A harmincas éveiben járt, és akkor már a feleségével közösen keresték a szerencséjüket. Gyula mindig keményen dolgozott, és a motorozás volt az egyetlen szenvedély, amelyre áldozott.

Sajnos az élet közbeszólt. Gyula egy hétvégi gurulás során egy nagyon rossz minőségű útra tévedt. Elmondása szerint már akkor érezte, hogy valami nem stimmel, de úgy gondolta, ilyen fiatalon még nem kell különösebb figyelmet tulajdonítania a jeleknek.

Néhány héttel később a felesége elcsukló hangon hívott fel. Gyula nem tud jönni a motoros túrára, kórházban van. A rossz útnak, a sok munkának és egy szerencsétlen emelésnek a következményeként Gyulánál súlyos gerincsérv alakult ki, egy éjszaka nagy fájdalmakkal szállították kórházba. A betegség következményeképpen a csökkent az izomerő a lábaiban, csak a szívósságának és a szerencsének köszönhette, hogy elkerülte a kerekesszéket.

Gyula azóta sok műtéten átesett, szerencsére javult az állapota, de még mindig komoly fájdalmai vannak, nehezen tud közlekedni.

Nagyon megrázott a történet és azon gondolkoztam, segítenem kéne.

A feleségével vásároltak egy kis házat Magyarországon, ahol Gyula ismerősök között, egészséges környezetben gyógyulhat. Arra gondoltam, néhány motoros barátommal összefogunk és gyűjtünk némi pénzt a felújításra.

Az akció a vártnál jobban sikerült. Akkora összeget sikerült összeszednünk, amennyiből akár egy egész, új ház is kijöhetett volna.

Itt jött a képe az elektromos padlófűtés

Gyula sosem fogadta volna el a segítségünket, ezért a feleségére támaszkodtunk a “sötét terveink” megvalósításában. Befizettük őket egy kéthetes, hévízi pihenésre, ahol Gyula sokat tornázhatott a gyógyvízben. Mi pedig elkértük a kulcsokat és munkához láttunk.

Az első és legfontosabb feladatnak a fűtésrendszer korszerűsítését láttuk. A házban eddig vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttek, de ez Gyula állapota miatt nem lett volna fenntartható megoldás. Olcsó, fenntartható rendszert kellett találunk, olyat, amelyik egyenletes, biztonságos hőmérsékleten tartja a lakást, hogy Gyulának ne legyen további fájdalmai.

Találtunk egy céget, akik elektromos padlófűtés radiátorral kiegészített kiépítését is vállalják. Szerződtünk velük, majd néhány összefogva a szerelőbetonig visszabontottuk a ház burkolatát. A szakemberek letették az elektromos padlófűtés szőnyegeit, majd egyeztettek a burkolást magára vállaló kollégámmal, akinek a csapata pillanatok alatt a lehető legszebben kivitelezte a padló lerakását.

Az elektromos padlófűtés legnagyobb előnye, hogy a gyártó 25 év garanciát vállal rá, ezért eddig – reményeink szerint, egyáltalán nem kell majd a fűtéshez nyúlni, Gyula és a felesége biztonságban érezhetik magukat és biztosan nem lesznek hirtelen kiadásaik.

A rendszer gyorsan felmelegszik, közvetlenül adja le a hőt, így nem kell óriási fűtésszámlára számítani. A lakásból eltűnt jópár fölösleges cső és néhány radiátor is, így Gyula könnyebben mozoghat, még akkor is, ha nehezebb napjai vannak.

A feleségétől tudjuk, hogy a fájós dereka miatt gyakran az az egyetlen megoldás, ha a padlón tölti az éjszakát – a fűtés segít abban, hogy ezt megtehesse, amikor csak szüksége van rá és a gyógytornát se kelljen kihagynia, nyugodtan leteríthesse a szőnyeget a padlóra.

Amikor Gyuláék hazaértek a nyaralásból, egy újraburkolt, átalakított, kényelmes és biztonságos otthon vára őket. Nem is akart hinni a szemének, láttam rajta, hogy nagyon megindította, hogy számíthat ránk. Pedig ha valaki, ő igazán megérdemel minden segítséget. Remélem, hogy hamarosan túl lesz a betegségen és sikerül valamilyen olyan munkakörben elhelyezkednie, amelyik nem veszélyeztetni az egészségét.

Mi, motorosok szívből szurkolunk neki!